فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های حفاظتی - امنیتی
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهنام سالانی*، محمود صالحی صفحات 7-34
    هدف اصلی این نوشتار ارزیابی نظام مدیریت امنیت ملی ملی جمهوری اسلامی ایران با استفاده از روش تحلیل اهمیت عملکرد (IPA) است. از این رو ابتدا با مطالعه و بررسی ابعاد و مولفه های 42 شاخص در قالب 6 بعد شناسایی شد و در اختیار 30 نفر از نیروهای شاغل درواحد حفاظت ها نیروی های نظامی و حراست های دستگاه های اجرایی قرار گرفت.این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از روش های مطالعه کتابخانه ای و مراجعه اسناد و ابزار پرسش نامه داده استفاده شده است. جامعه آماری مورد تحقیق صاحب نظران، و نیروهای شاعل در حفاظت و حراست نظام اطلاعاتی جمهوری اسلامی ایران با توجه به اشراف و تجربه در نظام اطلاعاتی کشور انتخاب شده اند. بدین منظور از روش تحلیل اهمیت و عملکرد استفاده شده و میزان اهمیت و اولویت هر یک از شاخص های 46 گانه تعیین گردیدندو اهمیت و عملکرد کلی نظام مدیریت امنیت ملی در جهت استحکام بیشتر احصاء و ارایه گردیده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که« شورای عالی امنیت ملی.،بازیگران متعدد و روحیه بالا کارکنان»مهمترین شاخص ها هستند که بایددر اولویت برنامه ریزی ها قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، نظام مدیریت، امنیت ملی، ایران
  • حسین حسینی، سعید محمدی صفحات 35-57
    علوم اجتماعی محاسباتی[1] یک رویکرد بین رشته ای و نوظهور به مطالعه سیستم های اجتماعی است. در اینجا بررسی می کنیم که چرا آزمایش رفتار افراد و گروه ها در سیستم های اجتماعی از یک نقطه نظر الگوریتمی فرصت های تحلیلی جدید و شگفت آوری را برای جامعه اطلاعاتی و به جهت ارتقای روش های تحلیل اطلاعاتی فراهم می آورد. با بکارگیری جوامع مصنوعی[1] که عموما به آن ها مدلهای عامل بنیان[1] گفته می شود، تحلیلگران اطلاعاتی می توانند ارزیابی های اطلاعاتی خود را به وسیله منافع برامده از اصول علمی محاسبات کامپیوتری ارتقا دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدلسازی عامل بنیان در ادبیات امنیتی-اطلاعاتی کاربرد چشمگیری یافته بنحوی که مدلسازی آشوب های اجتماعی، بحران، فریب اطلاعاتی و جنگ روزبه روز غنای بیشتری می یابند.
    کلیدواژگان: اطلاعات، تحلیل اطلاعاتی، مدل، مدل عامل بنیان
  • محمد جوانمرد*، محمد اسدی فرد، سید محمد زمانی صفحات 59-81
    زمینه و هدف
    اقلیم کردستان به عنوان هارتلند خاورمیانه به واسطه قرابت های قومی، مذهبی و تاریخی با اکراد در کشورهای ایران، سوریه و ترکیه به عنوان تهدیدی بالقوه برای این کشورها قلمداد می گردد. وضعیت امنیتی منطقه غرب ایران به ویژه کردستان ایران نیز تا حدود زیادی متاثر از تهدیدات امنیتی اقلیم کردستان عراق و تحرکات گروه های معاند، جریانات و گروه های افراطی و سرویس های اطلاعاتی و جاسوسی بیگانه در این مناطق است. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی و تبیین تهدیدات امنیتی اقلیم کردستان عراق بر کردستان ایران انجام پذیرفته است.
    روش
    تحقیق حاضر از نظر نوع و ماهیت کاربردی و روش انجام آن توصیفی-تحلیلی و تبیینی است. رویکرد حاکم بر پژوهش نیز رویکرد کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارشناسان متخصصین حوزه امنیتی استان کردستان و بخصوص مناطق مرزی است که از نزدیک با اقدامات اقلیم کردستان و تاثیرات امنیتی آن در ارتباط می باشند. حجم نمونه آماری بر اساس حد اشباع نظری برابر 23 نفر مشخص شد. برای جمع آوری اطلاعات علاوه بر استفاده از منابع اطلاعاتی و کتابخانه ای از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها در محیط نرم افزار MAXQDA و براساس روش تحلیل محتوا انجام گرفت.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد جمعا 487 تم (کد آزاد) از مصاحبه ها استخراج شد که از این تعداد سوال سوم با 124 مورد بیشترین تعداد تم ها را به خود اختصاص داده است، نتایج این بررسی نشان داد که موضوعات مهمی چون قاچاق سلاح و مهمات، جذب جوانان به گروهک های تروریستی معاند نظام، اقلیم کردستان عراق به عنوان بستر فعالیت سرویس های جاسوسی، حضور امریکا - اسراییل و عربستان به عنوان عاملان اصلی تهدید، فعالیت های رسانه ای گروهک های معاند و واگرایی در بین اقوام و مذاهب کشور از اصلی ترین تهدیدات امنیتی ناشی از فعالیت های اقلیم کردستان عراق در استان کردستان و به تبع آن کل کشور است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج تحقیق، مقابله با هسته های جاسوسی فعال در اقلیم کردستان، تبلیغات گسترده رسانه ای، قاچاق سلاح و مهمات، کنترل بیشتر بر مرزها از اصلی ترین اقداماتی است که بایستی توسط ارگان های متولی تامین امنیت انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: اقلیم کردستان عراق، استان کردستان، تهدیدات امنیتی، قاچاق سلاح، هسته های جاسوسی، تبلیغات رسانه ای
  • علی محمد جعفریان صفحات 83-127
    پیچیدگی و انتزاعی بودن تهدید باعث شده تا اندیشمندان و نظریهپردازن نسبت به تبیین آن نظرات گوناگونی ارایه دهند هرکدام از نظریهپردازان، این موضوع را با ابعاد و شاخصهای مختلفی مورد تعریف قرار دادهاند که بهرغم وجود برخی افتراغ اما اشتراکات متعددی در آن یافت میشود. این مقاله، از منظر دو گفتمان؛ اول گفتمان متعارف که برگرفته از تعاریف و آراء اندیشمندان و نظریهپردازان مختلف که در مقام مقایسه تطبیقی، تهدید را از دیدگاه عقلانیتگرایی، انتقادی، سازندهگرایی، کپنهاک، جهان سوم و نابرابری و دوم گفتمان متعالی که برگرفته از آیات قرآن و نظرات امامین انقلاب میباشد را به روش توصیفی مورد مطالعه قرار داده است.     براساس نتایج به دست آمده، بارزترین منابع و ویژگی تهدیدات از نظر ریالیستها: نظامی، ملموس، مستمر، دولت محوری و سرزمینی بودن آنهاست. در نظریه های انتقادی تهدیدات غیرسرزمینی بوده و صرفا عینی، قابل مشاهده، دایمی و ثابت نیستند. از منظر سازندهگرایی؛ تهدیدات ثابت و دایمی نبوده و قبل از آنکه مادی و فیزیکی باشد، غیرمادی و اجتماعی است. از نگاه  کپنهاک، تهدید به ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی، اجتماعی و زیستمحیطی تفکیک شده و دغدغه های امنیتی دولت، لزوما همان دغدغه های امنیتی جامعه نیست. همچنین مشکلات امنیتی و تهدیدات در نظر جهان سوم ریشه در ماهیت در حال توسعه بودن و ارتباط و تعامل آنها با سایر دولتها دارد و در نهایت جوهره اصلی رویکرد، نابرابری آن است که نابرابری در اشکال و ابعال مختلف آن، مشکل و معضل اصلی انسانهاست.     در گفتمان متعالی تهدید از منظر قرآن و پیامبرگرامی اسلام(ص) به عوامل اساسی و زیر بنایی از جمله: استکبار، حاکمیت طاغوت، ظلم، تجاوز و ارعاب و توجه به سعادت دنیا و عقبای انسان میپردازد و از نظر امامین انقلاب با نگاه قرآنی به موضوعاتی از جمله: فردی و سازمانی، مادی و معنوی، منطقهای و بینالمللی در ابعاد هفتگانه پرداخته میشود.     این مقاله قصد دارد تا مقایسهای تطبیقی بین نظریه های موجود در گفتمان متعارف و گفتمان متعالی را ارایه دهد و به این سوال پاسخ دهد که چه وجه اشتراک و یا تمایزی از نظر تطابق بین این دو گفتمان وجود دارد. این تحقیق به روش توصیفی و داده های تحقیق به طریق مطالعه کتابخانه ای و پویشهای اینترنتی گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: تهدید، تهدیدامنیتی، گفتمان متعارف، گفتمان متعالی
  • جعفر فرهادی، هادی عظیمی گرکانی*، سیدعلی پورمنوچهری صفحات 129-153
    افزایش توانمندی ها و نمایش قدرت جمهوری اسلامی طی سال های اخیر درجهت خود اتکایی و استقلال درداخل و خارج از مرزها، در آب های منطقه ای و بین المللی و هوا و فضا، ایران را به یکی از مقتدرترین قدرتهای بین المللی تبدیل کرده است. تبیین ضرورت قدرت و اقتدار و افزایش توانمندی ها با رویکرد به قاعده نفی سبیل، انگیزه ای برای بررسی این عنوان است؛ مولفه نظامی- دفاعی- تهاجمی در ارتباط با نمایش و افزایش قدرت، ایجاد وحدت ملی، ایحاد رعب و وحشت در دشمن در رویارویی با نظام جمهوری اسلامی ایران و قدرت بازدارندگی، اهدافی است که به بررسی آن ها پرداخته می شود. یافته های تحقیق نشان می دهد مولفه تاثیر گذار قدرت نظامی دفاعی و چگونگی نمایش مقتدرانه آن به دیگر بازیگران  عرصه بین الملل با رویکرد قاعده نفی سبیل بر اساس قوانین داخلی و بین المللی قابل اثبات است. تا در بزنگاه های زمان و مکان، کشور را از داخل شدن در جنگ های طولانی و خسارات و مخاطرات غیرقابل پیش بینی مصون بدارد و به اهداف خود که استقلال نظام وتحمیل اراده به دشمن است رسیده و از ره آورد آن برای افزایش قدرت و پیشرفت کشور در صحنه داخلی و بین الملل بیافزاید. روش تحقیق تحلیلی- توصیفی و ابزارآن، فیش برداری و تجزیه وتحلیل داده ها به روش کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: نمایش قدرت، توانمندیها، قدرت نظامی، قاعده نفی سبیل
  • تانیا نیکو خصال، حمید عرفانیان خانزاده*، مسعود احمدی صفحات 155-180
    همپای تحولات بنیادین اجتماعی و اطلاعاتی در کشور و ایجاد الگوهای نوین در مدیریت دولتی در سطح جهانی که با ظهور مدیریت دولتی نوین، تغییرات بسیار سریع درعصر فناوری سبب گردید تا لزوم هماهنگ سازی میان این تغییرات و بهره مندی از مزایای فناورانه بیش ازپیش مشخص شود. امروزه فناوری‏های اطلاعات و ارتباطات الکترونیک همچون فضای مجازی، پست الکترونیک، صفحات تحت وب، شبکه های دیجیتالی و مواردی از این قبیل، فرصت های جدید متعددی را برای ارتباط بین حکومت و شهروندان ایجاد کرده‏اندومی توان اثرهای آن را در فراهم کردن بهتر خدمات عمومی و همچنین در زمینه فعالیت‏ها و ارتباطات سیاسی، دولتی و مدیریتی به گونه ای آشکارا مشاهده کرد.هدف از پژوهش حاضر،طراحی مدل مفهومی حکمرانی امنیت شبکه های اجتماعی پیام رسان داخلی می باشد ، روش گردآوری داده ها مصاحبه عمیق باخبرگان دانشگاهی و مدیران فناوری اطلاعات سازمان های اجرایی کشور می باشد. نمونه گیری به روش گلوله برفی انجام شده است و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافته است. نتایج مصاحبه ها طی فرایند کد گذاری باز ومحوری وانتخابی به ایجادنظریه داده بنیاد در حوزه حکمرانی شبکه های اجتماعی پیام رسان داخلی منجر شد.ابعاد بدست آمده از این پژوهش شامل 9 بعد می باشد که عبارت اند از: ارتباطات موثر، عوامل زمینه ای، سیاست گذاری های دولتی و پیشرفت اجتماعی، راهبردی امنیت و اعتماد و سیاست های راهبردی و خانواده، کیفیت ارتباطات و سرنوشت سیاسی،این مولفه ها می توانندبرحکمرانی امنیت شبکه های پیام رسان داخلی موثر باشد. درنهایت بر اساس داده های به دست آمده و با استناد به نتایج حاصل از سوالات پژوهش، پیشنهاد هایی کاربردی ارایه شد.
    کلیدواژگان: حکمرانی نوین، حکمرانی شبکه ای، امنیت شبکه های پیام رسان، شبکه های اجتماعی مجازی، فناوری اطلاعات
|
  • Behnam Salani *, Mahmood Salehi Pages 7-34
    Review:The main goal of this article is to evaluate the national security management system of the Islamic Republic of Iran using the performance importance analysis (IPA) method. Therefore, first by studying and examining the dimensions and components of 42 indicators, it was identified in the form of 6 dimensions and it was given to 30 people working in the protection units of the military forces and the protection of the executive agencies. This research is of an applied type and Library study methods and document reference and data questionnaire tools have been used. The statistical population researched by the experts, and the Shaal forces in the protection and protection of the information system of the Islamic Republic of Iran have been selected according to the nobility and experience in the country's information system. For this purpose, the importance and performance analysis method was used and the importance and priority of each of the 46 indicators was determined, and the overall importance and performance of the national security management system in order to strengthen the statistics was presented. The data analysis showed that "the council "High national security, numerous actors and high morale of employees" are the most important indicators that should be prioritized in planning.
    Keywords: Assessment, management system, National Security, Iran
  • Hossein Hosseini, Saeed Mohammadi Pages 35-57
    Computational social science is an emerging interdisciplinary approach to the study of social systems. Here we examine why testing the behavior of individuals and groups in social systems from an algorithmic point of view provides new and surprising analytical opportunities for the intelligence society and for the improvement of intelligence analysis methods. By using artificial communities, which are generally called factor-based models, intelligence analysts can improve their intelligence evaluations through the benefits of scientific principles of computer computing. The findings of the research show that factor-based modeling has been significantly used in the security- intelligence literature in such a way that the modeling of socialunrest, crisis, intelligence deception, and war are getting richer day by day
  • Mohammad Javanmard *, Mohammad Asadi Fard, Seyyed Mohammad Zamani Pages 59-81
    The Kurdistan region as the heartland of the Middle East is considered a potential threat to these countries due to its ethnic, religious and historical ties with the Kurdistan region in Iran, Syria and Turkey. The security situation in the western region of Iran, especially the Kurdistan region of Iran, is largely affected by the security threats of the Iraqi Kurdistan region and the movements of hostile groups, extremist movements and groups, and foreign intelligence and espionage services in these areas. In this regard, the present research has been carried out with the aim of investigating and explaining the security threats of Iraqi Kurdistan region on Iranian Kurdistan. In terms of the purpose, this research is applied and its method is descriptive-analytical with a qualitative approach. The statistical population of the research includes experts and specialists in the security field of Kurdistan province, especially the border areas, who are closely related to the actions of the Kurdistan region and its security effects. The size of the statistical sample was determined based on the theoretical saturation limit of 23 people. In addition to using information and library sources, semi-structured interviews were used to collect information, and data analysis was done in the MAXQDA software environment based on the content analysis method. The findings of the research showed that a total of 487 themes (free code) were extracted from the interviews, which are important topics such as arms and ammunition smuggling, recruitment of young people to terrorist groups against the regime, the region of Iraqi Kurdistan as a platform for spy services, the presence of the United States, Israel and Saudi Arabia. As the main threat factors, the media activities of hostile groups and differences among the ethnic groups and religions of the country are one of the main security threats caused by the activities of the Kurdistan Region of Iraq in the Kurdistan province and, accordingly, the entire country. Based on the results of the research, confronting active espionage cells in the Kurdistan region, extensive media propaganda, arms and ammunition smuggling, more control over the borders are among the main measures that should be taken by the security agencies.
    Keywords: Arms Smuggling, Kurdistan of Iran, Kurdistan Region of Iraq, Security Threats tion
  • Ali Mohammad Jafarian Pages 83-127
    The complexity and abstract nature of the threat has caused thinkers and theoreticians to offer various opinions regarding its explanation. Each of the theorists has defined this issue with different dimensions and indicators, which despite the existence of some differences, but many commonalities can be found in it. This article, from the perspective of two discourses; First, the conventional discourse, which is derived from the definitions and opinions of various thinkers and theorists, which, as a comparative comparison, examines the threat from the perspective of rationalism, criticism, constructivism, Copenhagen, the third world, and inequality, and the second, the sublime discourse, which is derived from the verses of the Qur’an and has studied the opinions of the Imams of the revolution in a descriptive way. Based on the obtained results, the most obvious sources and features of threats according to realists are: military, tangible, continuous, state-oriented and territorial. In critical theories, threats are non-territorial and are not merely objective, visible, permanent and fixed. From the perspective of constructivism; Threats are not fixed and permanent, and before they are material and physical, they are immaterial and social. From Copenhagen’s point of view, the threat is divided into political, economic, military, social and environmental aspects, and the security concerns of the government are not necessarily the same as the security concerns of the society. Also, security problems and threats in the view of the third world are rooted in the nature of developing and their relationship and interaction with other governments, and ultimately the main essence of the approach is inequality, which inequality in its various forms and dimensions, the main problem is humans. In the transcendental discourse, threat from the perspective of the Quran and the Prophet of Islam (pbuh) deals with the basic and underlying factors such as: arrogance, tyranny, oppression, aggression and intimidation, and attention to the happiness of the world and the future of mankind, and from the perspective of the Imams of the revolution, with the view Qur’ani deals with topics such as: individual and organizational, material and spiritual, regional and international in seven dimensions. This article aims to provide a comparative comparison between the theories in conventional discourse and transcendental discourse and to answer the question of what commonalities or differences there are in terms of compatibility between these two discourses. This research is descriptive and research data was collected through library study and internet surveys.
    Keywords: Conventional Discourse, Security Threat, Threat, Transcendental Discourse
  • Jafar Farhadi, Hadi Azimi Gerkani *, Seyed Ali Pourmanochehri Pages 129-153
    The increase in capabilities and display of the power of the Islamic Republic in recent years, the degree of self-reliance and independence inside and outside the borders, in regional and international waters and air and space, has made Iran one of the most powerful international powers. Explaining the necessity of power and authority and increasing capabilities by approaching the rule of negation of the mustache is a motivation to examine this title; The military-defensive-offensive component related to the display and increase of power, creation of national unity, instilling terror in the enemy in confronting the system of the Islamic Republic of Iran and the power of deterrence are the goals that are investigated. The findings of the research show that the influential component of defense military power and how it can be authoritatively displayed to other actors in the international arena can be proven with the approach of the negation rule based on domestic and international laws. In order to protect the country from getting into long wars and unpredictable losses and dangers in the adversities of time and space, and to achieve its goals, which is the independence of the system and imposing the will on the enemy, and to achieve it to increase the power and progress of the country. increase in the domestic and international scene. Analytical-descriptive research method and its tool is data collection and analysis in library method
    Keywords: capabilities, Military Power, Mustache Negation Rule, Show of Power
  • Tanya Nikokhesal, Hamid Erfaniankhanzadeh *, Masoud Ahmadi Pages 155-180
    In line with the fundamental social and information changes in the country and the creation of new models in public administration at the global level, which with the emergence of new public administration, caused very rapid changes in the age of technology, so that the need for coordination between these changes and benefiting from technological advantages has become more clear. . Today, electronic information and communication technologies such as virtual space, e-mail, web pages, digital networks, and similar things have created many new opportunities for communication between the government and citizens, and its effects can provide better public services and also in the field of political, governmental and managerial activities and communications. The aim of this research is to design a conceptual model of security governance of internal messaging social networks, the data collection method is an in-depth interview with university informants and IT managers are executive organizations of the country. Sampling has been done by snowball method and continued until reaching theoretical saturation. The results of the interviews during the process of open, central and selective coding led to the creation of the data theory of the foundation in the field of governance of internal messaging social networks. The dimensions obtained from this research include 9 dimensions, which are: effective communication, contextual factors, government policies and Social progress, strategic security and trust and strategic and family policies, quality of communication and political fate, these components can be effective in the security governance of internal messaging networks. Finally, based on the obtained data and referring to the results of the research questions, practical suggestions were presented.
    Keywords: New governance, network governance, messaging network security, virtual social networks, Information Technology